Introductie

Als kunstschilder van het schitterende landschap bij Ommen, zie ik de omgeving snel veranderen. Op de Lemelerberg wordt 150 hectare bos weggehaald. Bij de Sahara (Junne) wordt 6 hectare bos gekapt om er nog meer stuifzand van te maken. Beerze 55 hectare, kasteel Eerde 30 hectare, Sallandse heuvelrug 150 hectare... en dit is nog niet eens alles in Overijssel. Om dit tegen te gaan ben ik een petitie gestart 'Kappen met kappen', maar helaas is die volkomen genegeerd.
Als gewone burger voel je je dan machteloos. Wat kan je dan nog wel doen? Minder energie verbruiken, duurzame producten kopen, minder familie uitbreiding... taboe.

Oplossing: (bos-)grond aankopen om er bos van te maken en het beschermen.
Dat kunnen we met z'n allen doen, ook als je weinig geld hebt kun je meedoen. Als donateur, vrijwilliger of beheerder. Daarom wil ik stichting 'Het Buurtbos' oprichten met behulp van crowdfunding via Whydonate.
Met de stichting wordt grond aangekocht met bijvoorbeeld een bestemmingsplan; agrarisch gebied, Daar mag geen bos van gemaakt worden, maar als het een productiebos is, mogen er wel fruit- en notenbomen op geplant worden. Het kan gebruikt worden voor permacultuur, ecolandbouw, enz. Dan doen we dat toch?!
Zo komen in Nederland steeds meer stukken bos bij die we zelf beschermen tegen houtkap. Daar plukken ook jou kinderen dan later letterlijk de vruchten van. 
Het Buurtbos Claire Poutsma